Zdaniem niektórych, to najlepsza zupa na świecie. Jest sycąca, tania i szybka do zrobienia
Większość osób na rosole gotuje zupę pomidorową. Ja jednak mam szerszy repertuar zup na tym aromatycznym wywarze. To nie tylko ogórkowa czy krupnik, ale też zupa cebulowa czy serowa. Ta ostatnia podbiła serca i podniebienia mojej rodziny. Wszyscy zgodnie orzekli, że to najsmaczniejsza zupa, jaką jedli i poproszą ją częściej.
Czym zastąpić rosół w zupie serowej?
Rosół to bardzo smaczna podstawa zupy serowej. Co jednak, jeśli go nie mamy? Bez problemu można przygotować np. bulion warzywny lub mięsno-warzywny. W tym celu należy obrać warzywa: marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora oraz opieczoną cebulę i ewentualnie mięso i zalać je zimną wodą. Do płynu wrzucamy też 1-2 listki laurowe, 2-3 ziarna ziela agnielskiego, trochę pieprzu i soli. Całość zagotowujemy, odszumowujemy, a potem gotujemy na niedużym ogniu przez ok. 40-50 minut. Warzywa do wywaru można też rozdrobnić, a potem podsmażyć na oleju lub maśle. Dzięki temu, wywar będzie bardziej aromatyczny. W ostateczności bulion można przygotować na bazie kostki rosołowej. Wystarczy tylko ją rozpuścić w gorącej wodzie.
Jak zrobić sycącą zupę serową?
Przygotowanie zupy serowej należy zacząć od namoczenia bułki w rosole lub bulionie. Potem całość blenduje się na gładką masę, dodaje starty, żółty ser i doprawia do smaku.
Przepis: Zupa serowa
Sycąca zupa z dodatkiem żółtego sera
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 1 czerstwa kajzerka
- 800 ml rosołu lub bulionu
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
- 150 g żółtego sera w kawałku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Namaczanie bułkiKajzerkę umieść w garnku, zalej rosołem, pozostaw by rozmiękła. Całość zblenduj, zagotuj. Ser zetrzyj na dużych oczkach.
- Dodawanie seraDo zblendowanej masy wlej wino, podgrzej. Stopniowo dodawaj ser i cały czas mieszaj, by składniki dobrze się połączyły.
- Wykańczanie zupyZupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Możesz posypać posiekaną natką pietruszki. Podawaj z grzankami.
Z czym podać zupę serową?
Zupa serowa to rodzaj zupy-krem, która jest gładka i sycąca. By jednak jeszcze lepiej smakowała, warto podać ją z pysznymi dodatkami. Mogą to być: mini-grzanki, grzanka serowa, groszek ptysiowy czy krążki podsmażonej cebuli. Zupę przed podaniem warto też posypać posiekaną natką pietruszki.